Nieuwsflits december 2023

Hoop op een vrediger jaar…… Komt deze tekst u bekend voor?
Ja, dat klopt; dezelfde titel stond ook boven mijn kerstwens van vorig jaar. Terugkijkend op het jaar kunnen we helaas constateren dat deze hoop nog niet in vervulling is gegaan. Een vredig jaar is verder weg is dan ooit. De oorlog in Oekraïne duurt voort en er ontbrandde in oktober een afschuwelijk conflict tussen Israël en de Palestijnse Hamas.
Hoewel wij niet direct met deze conflicten geconfronteerd worden, is het onze taak om solidair te zijn met de mensen die in de getroffen gebieden wonen en zwaar lijden onder dit geweld. Het minste wat we kunnen doen is het ondersteunen van de vele acties die gericht zijn op verbetering van hun situatie.

Ja, ook in eigen land hebben we een hoop problemen op te lossen. Maar als we uitzoomen en in internationaal verband naar ons landje kijken, leven we in een tamelijk welvarend en veilig hoekje van de wereld en hebben we het al met al redelijk voor elkaar. Ik besef dat dit niet voor iedereen zal gelden. Er vallen in ons land nog te veel mensen tussen de wal en het schip. Laten we hopen dat de nieuwe regering, waar door politieke partijen hard aan wordt gewerkt, hier voortvarend mee aan de slag zal gaan komend jaar.  Maar ook zij zullen worden geconfronteerd met een weerbarstige werkelijkheid waar geen makkelijke oplossingen bestaan voor complexe problemen en waar oneliners niets oplossen. 
Hopend dat wereldleiders er in het nieuwe jaar in slagen oplossingen te vinden voor de conflicten in Oekraïne en het Midden Oosten, wens ik u namens het bestuur:     

Vredige en prettige Kerstdagen en een gezond en voorspoedig Nieuwjaar!
Cees van Kasteren
Voorzitter VVGP

Scroll naar boven